Az egyedi ajánlatkéréseket és igényeket az alábbi e-mail címünkön tudjuk fogadni: info@munkaruhadivat.hu

Arcmaszkok, légzésvédelem

 

Arcmaszkok, légzésvédelem

 

Ha a munkavégzés során egészségre káros anyagok (részecskék, gázok, gőzök) keletkeznek, kötelező a légzésvédelmi eszközök viselete. Amennyiben oxigénhiány, szélsőséges légnyomás vagy légsebesség áll fenn, szintén elengedhetetlen a légzésvédelmi maszk viselete.

 

Nézze át kínálatunkat és válassza ki a megfelelő maszkot, fél- vagy teljes álarcot!

 

 

Álarcok, maszkok, szűrőbetétek széles választéka a Munkaruházat.eu webáruháznál!

 

Fogalmak:

 

 

 • Egészségügyi eldobható (általában két, vagy háromrétegű) maszkok: a cseppfolyós fertőzésektől óvják a viselőjét és a környezetét.
  Felhívjuk figyelmüket, hogy a vírusok ellen egyetlen maszk sem véd 100% – ban, azonban a fertőzések  prevenciója érdekében fontos az izolálás.
 • Egyszer-használatos szájmaszk, pormaszk alapvetően a munkavégzés során keletkezett porra alkalmas.
 • Minősített munkavédelmi szájmaszkokat az európai EN 149-es szabvány szabályozza három kategóriában: FFP1, FFP2, és FFP3:
  • Az FFP1 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok olyan munkakörnyezethez alkalmasak, ahol sem mérgező, sem fibrogén por és aeroszol előfordulása nem várható. A levegőben lévő részecskék legalább 80%-át szűrik meg 0,6 μm-es méretig és nem kerül sor a foglalkozási expozíciós határértékek 4-szeresének túllépésére. Az építőiparban vagy az élelmiszeriparban általában elégségesek az FFP1 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok.
  • Az FFP2 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok olyan munkakörnyezetben alkalmazhatóak, ahol a levegőben ártalmas és mutagén anyagok találhatók. A levegőben lévő részecskék legalább 94%-át meg kell szűrniük 0,6 μm-es méretig, és nem kerül sor a foglalkozási expozíciós határértékek 10-szeresének túllépésére. Az FFP2 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok például a fémiparban vagy a bányászatban használatosak. A dolgozók ezeken a helyeken aeroszolokkal, köddel és füsttel kerülnek érintkezésbe, ami hosszú távon légúti betegségek, például tüdőrák kialakulásához vezethet, és ami jelentősen fokozza a következményes betegségek, mint például az aktív tüdő tuberkulózis kockázatát.
  • Az FFP3 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok nyújtják a lehető legnagyobb védelmet a légszennyezések ellen. 5%-os maximális szivárgás mellett a levegőben lévő részecskék legalább 99%-át szűrik meg 0,6 μm-es méretig védelmet nyújtva a toxikus, karcinogén és radioaktív részecskékkel szemben. Ezek a légzésvédő álarcok olyan munkakörnyezetben is használhatók, ahol a foglalkozási expozíciós határérték túllépése a 30-szoros mértéket is eléri. Ezeket például a vegyiparban használják.
 • A következő kategőriában a fél- és teljes álarcok találhatók, amelyekhez különböző szűrők külöm kaphatók és cserélhetők a munkavégzés igényeinek megfelelően.

 

 

Szűrés